Turnblog Podobrace grote club actie

De prijs voor de beste comeback gaat naar…

Je kunt natuurlijk zeggen van Van Gelder wat je wil, maar wat hij presteert nadat hij zo is beschimpt, afgeserveerd en vernederd, is wel prijzenswaardig. Een comeback als de zijne verdient eerlijk gezegd niets dan lof. Ja, hij heeft gezondigd, maar laten we eerlijk zijn, ook topsporters zijn mensen en wanneer je na zoveel tegenslag toch weer op topniveau terugkomt, ben je een hele grote. 

De comeback van Yuri van Gelder heeft me aan het denken gezet over de grootste comebacks ooit en dus ben ik op onderzoek uitgegaan. Want wie krijgt de titel beste en meest noemenswaardige comeback ooit? Is het misschien Van Gelder of hebben we nog andere gegadigden? We zetten de kanshebbers even op een rijtje.

Met de juiste kniebrace ben je verzekerd van een comeback

Laten we beginnen met Andre Agassi. De wereldberoemde tennisser staat in 1995 nummer een van de wereld. Na zijn tumultueuze relatie met Brooke Shields krijgt hij te kampen met een venijnige polsblessure. Hij komt in een depressie terecht en keldert maar liefst 140 plaatsen op de wereldranglijst. Wanneer hij ook nog eens in aanraking komt met de vreselijke drugs crystal meth lijkt zijn carrière en leven ten einde. Maar Agassi klimt uit het diepe dal, begint weer keihard te trainen en weet uiteindelijk zelfs weer Grand Slams op zijn naam te schrijven. 

Of wat te denken van golfer Ben Hogan (geen familie van Hulk Hogan). Ben Hogan regeert op de golftour. Tot er vanuit de mist een bus op de verkeerde weghelft komt aangereden. Wat rest voor arme Ben is een gebroken sleutelbeen, gebroken ribben, een complex bekkenfractuur, schade aan het gezicht en de ogen, een gebroken linkerenkel en zachte weefselschade in hetzelfde been. Tot overmaat van ramp moet de golfer anderhalf uur wachten op de ambulance. Waar anderen het een prestatie vinden als je weer kunt lopen, weet Hogan in 1953 als eerste (en enige tot Tiger Woods) drie Majors in een jaar te winnen.

Polsbraces voorkomt erger

Wie ook niet mag ontbreken in deze lijst is uiteraard Lance Armstrong. Bij de wielrenner wordt teelbalkanker geconstateerd met uitzaaiingen naar zijn buik, longen, lymfklieren en zijn hersenen. De doktoren geven hem een 40% overlevingskans. Na een operatie en agressieve chemotherapie weigert hij op te geven, maar vecht zich terug en de rest is – zoals ze dat zo mooi noemen – geschiedenis. Zeven touroverwinningen later, neemt hij afscheid van de sport. Zij het niet zo fraai. 

Het zijn verhalen als die van Armstrong, Hogan, Agassi en Van Gelder die sport zo mooi maken en waarom we sporters adoreren. Des te groter ze worden, des te harder ze vallen en des te groter het besef dat het uiteindelijk ook gewoon mensen zijn.

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt beschikbaar gesteld door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je polsbracekniebracesteunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct Mauritius. Dan turn je zoals altijd de perfecte oefening.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.

Sponsors

Samenwerking

Topsport-partners: 

FC Volendam Handbal Volendam