Kwartfinales turnen heren Alkmaar 2011

instap_8_tal_jellepellenielsDe jongens van Mauritius zijn in ook hun tweede wedstrijd van het seizoen zeer succesvol geweest. De kwartfinale in de Hoornse Vaarthal in Alkmaar liep dit weekeinde uit op een ware medaillejacht. Mauritius kwam met twintig turners uit in acht wedstrijden in verschillende leeftijdcategorieën en niveaugroepen. De Mauritius-afvaardiging kwam met vijf gouden, vier zilveren en drie bronzen medailles terug naar Volendam.De tweede kwartfinale van het NK Turnen werd dicht bij huis gehouden. Geen uren in de auto deze keer, want het evenement vond plaats in Alkmaar. Van de vier wedstrijden op zaterdag waaraan turners van Mauritius deelnamen werden er drie gewonnen. Namens Mauritius beet Sverre van Wijngaarden het spits af in de categorie Pupil 9 3e Divisie. In een uitgebreid veld van 29 turners sloot hij de wedstrijd af met een totaal van 101,75 punten en een elfde plaats. Op sprong was hij de beste en op rek werd hij tweede.

Daarna was het de beurt aan de jongens die uitkomen in de categorie Pupil 6 Talentendivisie. Voor Mauritius zijn dat Mitch Boom, Julian Mühren, Thom Roeg en ‘bijna’ Mauritiaan Boyd Bindels die ook traint bij de organiserende vereniging Turnlust Alkmaar.

Julian Muhren eindigde op een vijfde plaats met een puntentotaal van 95,30. Zijn vloer en voltige waren beter dan tijdens de openingswedstrijd van het seizoen maar twee missers op brug haalden zijn score omlaag. Boyd Bindels turnde met griep onder de leden. De dag voor de wedstrijd lag hij nog in bed met 39 graden koorts. Hij behaalde een derde plaats met 102.50 punten.

Thom Roeg en Mitch Boom maakten het deze middag heel spannend. Na vijf toestellen stond Mitch, vooral dankzij een heel mooie ringenoefening, op de eerste plaats vlak voor Thom. Brug moest de beslissing brengen en dat is een van de sterkste toestellen van Thom. Mitch viel van de brug en Thom wist de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. Hij pakte het goud met 108,60 punten. Mitch kreeg het zilver omgehangen met 105.40 punten.

Zaterdag aan het eind van de middag kwamen de oudste jongens van Mauritius in actie. Jay Kost in de categorie Junioren II 4 1e Divisie en Mike Langenslag in de categorie Senioren3 1e Divisie. Beide slaagden er in hun wedstrijd te winnen. Mike had ook de openingswedstrijd van het seizoen – die voor de grote mannen in Winterswijk plaatsvond – gewonnen. Jay was bij die gelegenheid vierde geworden.

Benjamins

Zondag kwam het grootste deel van de Volendammer turners in actie. ’s Morgens vroeg, toen het nog koud was in de sporthal, kwamen de jongste jongens in actie. De drie turners die Mauritius vertegenwoordigen in de Benjamin Talentendivisie kamen prima voor de dag. Roy Loch won de wedstrijd net als de openingswedstrijd van dit seizoen. Zijn totaalscore van 113.40 punten was de concurrentie te machtig. Evrim Ksikas, die behalve in Volendam ook bij Hercules Beemster turnt, pakte met 105.80 punten de bronzen plak. Mikel Zwarthoed zette de goede lijn van de trainingen voort.

Instap 9

Zorgde de strijd tussen Roy Loch en de nummer twee in het eindklassement en die tussen Evrim en de nummer vier al voor de nodige spanning op de tribunes, het wedstrijdverloop in de categorieën Instap 8 Talentendivisie en Instap 9 1e Divisie zorgden er voor dat alle toeschouwers het lekker warm kregen.

Koen Becker had in de categorie Instap 9 1e Divisie lang uitzicht op de gouden medaille, maar redde het uiteindelijk niet. Op rek was hij de sterkste en op ringen en sprong haalde hij tweede plaatsen. Uiteindelijk nam Koen het zilver mee naar huis met 108,95 punten. Jaro van Wijngaarden viel net buiten de prijzen. Hij eindigde met 107,90 punten als vierde. Hij kwam het best voor de dag op vloer waar hij de tweede beste score haalde. Op brug zette hij de vierde prestatie neer. Met ruim een halve punt minder eindigde Lars de Boer als vijfde met 107,35 punten. Een vierde plaats op ringen en een vijfde op rek waren zijn beste prestaties. Daniël Kwakman turnde 105,45 punten bij elkaar en dat leverde hem een negende plaats op in het eindklassement. Daniël werd gedeeld eerste op het onderdeel brug en tweede oprek.

Instap 8

Een niveau hoger, in de categorie Instap 8 Talentendivisie, was het al Mauritius wat de klok sloeg. De jongens legden beslag op de eerste vier plaatsen in het klassement. Pelle Klement, bij de eerste wedstrijd zesde, verbeterde zijn totaal met liefst vijf punten. Na een heel constant geturnde wedstrijd pakte hij met 109,10 punten de gouden medaille. Zijn beste prestaties waren tweede plaatsen op vloer, voltige en brug. Jelle Massee, met afstand winnaar van de openingswedstrijd, moest nu net zijn meerdere erkennen in Pelle. En dat ondanks eerste plekken op vloer en brug en tweede op ringen op sprong. Een mislukte oefening op voltige kostte Jelle de overwinning. Met 108,60 punten – bijna een half punt meer dan in de eerste wedstrijd - werd hij nu tweede. Niels Schilder haalde achter zijn beide clubgenoten de bronzen medaille met 106,45 punten, anderhalve punt meer dan hij in de eerste wedstrijd bij elkaar turnde. Niels haalde de hoogste score op sprong en werd tweede op rek. Stijn Buys mistte, net als in de eerste wedstrijd van dit seizoen in Roermond, net het podium. Met 106,10 punten – een verbetering van ruim een halve punt – werd hij weer vierde. Een gedeelde eerste plek op voltige en een derde op brug waren zijn beste prestaties.

Jeugd

In de categorie Jeugd 4 Eredivisie legde John Buys met 69,25 punten beslag op de tweede plaats. Dat was een grote verrassing omdat John na veel blessureleed voor het eerst in twee jaar weer een hele wedstrijd turnde. John was op voltige de sterkste en op dat toestel deed hij goede zaken. Op rek werd hij derde mede dankzij het turnen van een heel moeilijk element, een Healydraai tot ellegreepslinger.

Jan Mooijer leidde het klassement tot het laatste toestel. Vooral zijn vloeroefening was uitstekend. Op dat onderdeel werd hij eerste. Op rek ging alles mis waardoor hij veel terrein verloor. Uiteindelijk eindigde hij met 64,45 punten op een vijfde plaats.

Beladen met twaalf medailles keerde de Mauritius-afvaardiging terug naar huis. Voor de trainers Ruud Jacobs, Crelis Tuijp, Ben Zwarthoed, Jaap Zwarthoed, Anja Leeflang en Willem van Wijngaarden alle reden om tevreden te zijn. Op naar de halve finales in mei in Hellendoorn en Zwijndrecht.

benj_10_tal_roy_loch_122-1