9 gouden medailles tijdens NK turnen heren 2012

De jongens van Mauritius hebben in het weekend van 2 en 3 juni maar liefst negen Nederlandse titels veroverd bij de finale van het Nederlands Kampioenschap in sporthal Het Ravijn in Nijverdal. Evrim Ksikas en Jelle Massee werden zaterdag Nederlands kampioen bij de meerkamp in hun categorie. Zondag veroverden de turners van Mauritius daarnaast nog zeven gouden medailles bij de toestelfinales. In totaal gingen de dertien jongens die zich gekwalificeerd hadden voor één of meer finales naar huis met negen gouden, dertien zilveren en acht bronzen medailles.

Zaterdag was het in Nijverdal de dag van de meerkampfinales. In de categorie Instap 10 2e Divisie kwam Mikel Zwarthoed in actie voor Mauritius. Mikel verzamelde 109,75 punten. In menige wedstrijd is zo’n score genoeg voor het podium, maar in deze finale eindigde hij daarmee als zesde, met een minimale achterstand op de nummer vijf en vier. Mikel excelleerde op rek met een gedeelde eerste plaats. Op sprong werd hij gedeeld derde, op voltige vierde en op ringen vierde.

Roy Loch verdedigde de Volendamse kleuren in de Instap 8 Talentendivisie en dat deed hij met verve. Roy knokte voor wat hij waard was en veroverde met een totaal van 110,80 punten de bronzen medaille in deze finale van het NK. Roy was de sterkste op brug, zette de tweede prestatie neer op brug en de derde op vloer. Op sprong werd hij vierde. Op voltige en ringen verloor hij net teveel op de concurrentie om nog hoger te eindigen.

Evrim Ksikas verraste vriend en vijand in de categorie Instap 9 1e Divisie. Evrim turnde 109,95 punten bij elkaar en dat leverde hem de Nederlands titel op. De basis daarvoor legde hij met eerste plaatsen op ringen en vooral rek. Op dat toestel behaalde hij een fenomenale score van 19,75. Op ringen en rek nam Evrim zoveel afstand dat de concurrenten hem niet meer konden achterhalen.

In de categorie Pupil 6 Talentendivisie vertegenwoordigden Mitch Boom en Jaro van Wijngaarden de eer van JSC Sport Mauritius. Mitch pakte de tweede plaats in het eindklassement met 104,00 punten en Jaro eindigde net naast het podium als vierde met 102,95 punten. Mitch was de beste op brug en werd tweede op rek. Op voltige eindigde hij als derde en op vloer als zesde. Op ringen en sprong ging het minder, maar dat bracht zijn zilveren medaille uiteindelijk niet in gevaar. Jaro, die de halve finale in Volendam had gewonnen, eindigde op sprong als derde. Op ringen werd hij vierde. Jaro sloot zijn oefeningen op rek en brug als vijfde af. Op vloer en voltige presteerde hij wat minder, zodat hij als vierde van het eindklassement net buiten de prijzen viel.

Julian Mühren kwam voor Mauritius aan de start in de categorie Jeugd 7 2e Divisie. Julian pakte op drie toestellen de derde plaats: op sprong, brug en rek. Op vloer en ringen deed hij het niet veel minder. Op die toestellen eindigde hij als vierde. Julian deed lang mee voor de podiumplaatsen. Maar op voltige ging het mis. Op dat toestel verloor hij twee punten op zijn concurrenten en duikelde hij in het klassement. Hij eindigde met 66,70 punten op de zesde plaats.

In de categorie Jeugd 8 3e Divisie verscheen Olaf van Atteveld aan de start voor Mauritius. Olaf turnde 66,45 punten bij elkaar en dat leverde hem de achtste plaats in het eindklassement op. Olaf deed het vooral goed op ringen. Op dat toestel werd hij tweede. Op voltige eindigde de Volendammer turner als vijfde en op rek als negende. Op brug en vloer werd hij tiende.

De categorie Pupil 7 1e Divisie werd volledig gedomineerd door Mauritius. In een steeds heter en benauwder wordende sporthal legden de vier jongens van Mauritius beslag op de eerste drie plekken en de vijfde plaats in het eindklassement. Jelle Massee bekroonde zijn seizoen met zijn tweede Nederlandse titel op rij. Jelle was de sterkste op twee toestellen, ringen en brug. Op voltige en sprong werd hij gedeeld tweede, op rek gedeeld derde en vloer gedeeld vierde. Hij verzamelde 112,0 punten, ruimschoots voldoende om het goud omgehangen te krijgen.

Pelle Klement turnde een ijzersterke wedstrijd en verkocht zijn huid duur. Hij leidde in de wedstrijd tot en met het vierde toestel, daarna troefde Jelle hem af op brug en rek. Pelle leverde zijn beste prestaties op vloer, voltige en sprong. Die toestellen won hij. Op ringen werd hij derde, op brug zevende en op rek negende. Pelle turnde 109,95 punten bij elkaar en daarmee veroverde hij de zilveren medaille.

Niels Schilder eindigde met 109,40 punten op een gedeelde derde plaats in dit Nederlands kampioenschap. Met een gedeelde derde plek op sprong, een vierde plaats op vloer en vijfde plekken op ringen en rek, een zesde op brug en een zevende op voltige, kwam Niels uitstekend voor de dag. En hij zorgde er voor dat het podium in deze wedstrijd blauw kleur kleurde.

Stijn Buys verzamelde in deze finale 108,65 punten. Daarmee verbeterde hij zich maar liefst twee punten ten opzichte van de halve finale in Volendam vorige maand. Stijn werd met deze score vijfde van Nederland. Op brug zette hij de tweede score neer en op voltige eindigde hij als vijfde. Ringen en rek leverden hem een zevende plaats op. Op sprong werd hij achtste en op vloer negende.

In de categorie Pupil 8 2e Divisie kwamen namens Mauritius Lars de Boer en Stef Smits aan de start. Lars de Boer eindigde met 108,85 punten op de derde plaats in het eindklassement. Het leverde hem de bronzen medaille op. De basis daarvoor legde hij met een eerste plek op vloer en derde plaatsen op voltige en ringen. Op sprong werd hij gedeeld vierde, op rek achtste en op brug negende.
Stef Smits deed mee om de prijzen tot het laatste toestel. Maar bij voltige verloor Stef door een niet meegeteld onderdeel van zijn oefening veel punten op de concurrentie en zakte helaas van een podiumplaats naar de zevende plek in het eindklassement met 106,70 punten. Op vloer werd Stef tweede, op brug en rek vierde en op ringen vijfde. Ook hij sprong werd hij dertiende, maar daar zat het hele veld zo dicht bij elkaar dat hij er nauwelijks achterstand door opliep.

Toestelfinales

Zondag was er een nieuwe ronde en waren er nieuwe kansen. De turners van het Turnteam Veerman Advocaten Mauritius hadden samen in totaal vijfenveertig startplekken in de toestelfinales verzameld. Van al die medaillekansen werden er in de bomvolle sporthal Het Ravijn maar liefst drieëntwintig verzilverd.
Jaro van Wijngaarden kwam in zes toestelfinales in actie. Hij veroverde twee zilveren medailles op sprong en vloer. Op de andere toestellen viel hij buiten de prijzen. In dezelfde categorie Pupil 6 Talentendivisie werd Mitch Boom kampioen van Nederland op sprong en ringen. Op voltige en brug greep hij een zilveren plak en op vloer een bronzen.
In de categorie Pupil 7 1e Divisie hadden vier turners van Mauritius zich gekwalificeerd voor de toestelfinales. Jelle Massee veroverde na zijn meerkamptitel ook de gouden medailles op brug en rek. Op vloer en ringen voegde hij daar nog een zilveren medaille aan toe. Pelle Klement had ook de smaak te pakken na zijn zilveren medaille in de meerkamp. Hij werd kampioen van Nederland op vloer en veroverde een zilveren plak op voltige. Niels Schilder greep zijn kans op voltige. Hij eindigde op dat toestel als derde en kreeg de bronzen medaille omgehangen. Stijn Buys viel zowel op brug als vloer net buiten de prijzen.

Roy Loch pakte in de categorie Instap 8 Talentendivisie na zijn bronzen medaille van zaterdag in de meerkamp nu een bronzen medaille op brug. Evrim Ksikas voegde in de categorie Instap 9 1e Divisie drie medailles toe aan zijn gouden medaille uit de meerkamp van zaterdag. Op rek werd hij Nederlands kampioen, op sprong eindigde hij als tweede en op ringen pakte hij een bronzen medaille.

In de categorie Jeugd 7 2e Divisie revancheerde Julian Mühren zich voor zijn mindere meerkampfinale. Hij werd Nederlands kampioen op vloer en kreeg twee zilveren medailles omgehangen voor zijn prestaties op rek en sprong. Lars de Boer eindigde als tweede van Nederland op het onderdeel voltige in de categorie Pupil 8 2e Divisie. Stef Smits viel in dezelfde categorie niet in de prijzen. Olaf Atteveld pakte in de categorie Jeugd 8 3e Divisie een bronzen medaille. Mikel Zwarthoed slaagde er in de categorie Instap 10 2e Divisie niet in om een medaille te veroveren.
De Mauritius-ploeg keerde na het finale weekend in Nijverdal met dertig medailles terug naar huis. Tot tevredenheid van de vele supporters en de trainers Ruud Jacobs, Crelis Tuijp, Ben Zwarthoed, Jaap Zwarthoed, Willen Wijngaarden, Walter Dedters en Anja Leeflang.