Nederlandse team cup heren 2014 in Zwijndrecht

Successen St. Mauritius bij Nederlands kampioenschap voor clubteams

De turnteams van Smit & Smit Advocaten St. Mauritius hebben het goed gedaan bij het nationaal kampioenschap voor clubteams afgelopen weekeinde in Zwijndrecht. Van de vijf teams die in actie kwamen werd er twee kampioen van Nederland en pakten er twee de zilveren medaille. Het andere team eindigde op de zesde plek. Een laatste team kwam door een blessure van Roy Loch niet in actie.

In de categorie Voorgeschreven oefenstof Niveau 9 werd het team van St. Mauritius zaterdag kampioen van Nederland. Stefan Rein, Mikel Zwarthoed, Frenck Guijt en Dorin Radulesco lieten met een puntentotaal van 334,50 vijftien teams ver achter zich. De jongens onderscheidden zich in Sporthal de Devel in Zwijndrecht vooral door heel netjes te turnen. Weinig aftrek dus en veel punten. Stefan Rein en Mikel Zwarthoed werden in het individuele klassement in deze wedstrijd tweede en derde. Frenck werd zevende en Dorin elfde. Stefan haalde op rek dankzij een bonus maar liefst 20,40 punten. Mikel Zwarthoed scoorde op voltige 20,00 punten.

Lode Philippi, Leon Atherton, Yoran Rein, Kyan Jacobs en Cas Klein legden In de categorie Voorgeschreven oefenstof Niveau 10 na een spannende wedstrijd beslag op een mooie tweede plaats met 328,70 punten. Eigenlijk verloren ze de eerste plaats. Het niet maken van een paar verplichte zwaaien op ringen en brug kostte het team net iets teveel punten aftrek. In de individuele uitslag werd Lode derde, Leon vierde en Yoran zesde. Kyan en Cas turnden voor het eerst een NK-finale. Beide kwamen uit op drie toestellen. Een pracht ervaring voor deze nog heel jonge turners.
Ook Kimo Oostheim, Rik de Boer en Tjeerd Mantel kregen een zilveren plak omgehangen. In de categorie voorgeschreven oefenstof Niveau 11 turnde dit St. Mauritius-team met nog maar weinig wedstrijdervaring 316,50 punten bij elkaar. Een geweldig resultaat. Kimo eindigde in het individuele klassement als eerste waarbij vooral zijn score van 19,95 op voltige opviel. Rik de Boer werd vijfde met als beste toestel rek. Tjeerd turnde zijn eerste wedstrijd ooit en eindigde als vijfentwintigste. Ook hij kwam op rek het beste voor de dag.
Grote pechvogels waren de turners van het St. Mauritius Team Voorgeschreven oefenstof Niveau 7. Roy Loch was geblesseerd waardoor het team niet kon turnen en ook Evrim Ksikas en een gastturner van PAX Hoofddorp niet konden turnen.
Op zondag kwamen twee St. Mauritius-teams in actie die keuze oefenstof turnen. In de categorie Niveau 4 greep een hecht team bestaande uit Boyd Bindels, Thom Roeg, Jaro van Wijngaarden, Tim van Diepen en Jelle Massee de Nederlandse titel met 217,05 punten. Niveau 4 is het op één na hoogste niveau voor team-turnen. Veel jongens turnden nieuwe elementen voor het eerst in een wedstrijd. In het individueel klassement werd Thom tweede.

Boyd Bindels eindigde knap als negende hoewel hij maar vijf van de zes toestellen turnde. Jaro werd veertiende en Tim vijftiende.
Jelle turnde drie toestellen en kwam met een 12,50 op brug heel goed voor de dag.
Het team met Sverre van Wijngaarden, Olaf Atteveld, Sebastien Hoek, Niels Schilder en Pelle Klement werd in de categorie Keuzestof Niveau 6 zesde met 200,80 punten. Aan hun wedstrijd namen liefst zeventien teams deel. Dat grote deelnemersveld zorgde voor sterke concurrentie. Niels Schilder en Sverre van Wijngaarden eindigden in het individuele klassement respectievelijk als 21e en als 28e. De andere drie turners kwamen niet op alle toestellen in actie. Sebastien deed het prima op vloer met 12,35 punten, goed voor een zesde plek. Olaf turnde ondanks een polsblessure een mooie ringenoefening die goed was voor 11,05 punten. Pelle viel op door zijn uitstekende brugoefening die met 12,55 punten werd beloond.

De trainersstaf bestaande uit Ben Zwarthoed, Crelis Tuijp, Willem van Wijngaarden, Jaap Zwarthoed, Sebastien Hoek en Martin Kroon kan terugzien op een geslaagd weekend.

Smit & Smit Advocaten sponsort de St. Mauritius-turners die uitkomen in de Eredivisie en de Jong Talenten Divisie.
JSC Sport sponsort de wedstrijdselectie van St. Mauritius.