Topprestaties turners Mauritius tijdens NK 2019

In het weekend van 25 en 16 mei 2019 vondt in Alkmaar het NK turnen plaats voor heren die turnen in de 1e, 2e en 3e divisie. Van Mauritius deden er 13 jongens mee en ze namen maar liefst 31 medailles mee naar Volendam; 8x goud, 13x zilver en 10x brons! Op zaterdag werd de meerkampfinale door iedereen geturnd en op zondag waren de toestelfinales aan de beurt.

Instap 2e divisie: Levi Kleuver turnde een hele goede wedstrijd waarbij de verschillen zeer klein waren. Levi behaalde het hoogste cijfer van iedereen aan de brug, maar ook voltige en ringen werd heel goed uitgevoerd. Hij werd uiteindelijk 3e met een verschil van 0.25 op nummer 1 en een verbetering van zijn puntenrecord met maar liefst 5 punten! Op zondag mocht Levi de toestelfinale op brug turnen en ook hier mocht hij weer een bronzen medaille mee naar huis nemen.

Instap 1e divisie: Alex van Rijn begon zijn wedstrijd zaterdag met een val op voltige. Daarna herpakte hij zich prima door de hoogste score van iedereen op ringen, sprong en brug neer te zetten. De oefening op rek verliep goed, maar de score was wat minder. Door nog een mooie vloeroefening te turnen eindigde Alex op een mooie 5e plaats. Zondag stonden er twee toestelfinales op het programma. Bij brug bleef het lang spannend. Alex turnde een schitterende oefening, helaas turnde de laatste jongen net iets beter en moest Alex met een verschil van 0.15 genoegen nemen met zilver. Hij liet zich echter niet uit het veld slaan en was vastbesloten een gouden medaille mee naar huis te nemen. En dat deed hij! Op vloer liet hij een heel mooie, strakke en nette oefening zien. Ook de jury was het daarmee eens en beloonde hem met GOUD! 

Pupil 3e divisie: Rick Stikkelorum begon zaterdag met rek, deze oefening ging net iets minder goed dan in de halve finale. Dat gold ook voor vloer, maar daarna heeft Rick zich herpakt, met een super uitvoering op voltige. Aan de ringen werd een gemiddelde score behaald. Het onderdeel sprong leverde ook een grote bijdrage aan de eindscore. Met nog een onderdeel te gaan liet het scoreboard een derde plaats zien, brug moest dus goed uitgevoerd worden om een podiumplaats te veroveren. Dat is uitstekend gelukt en daarmee is Rick op de 1e plaats terecht gekomen. Zondag mocht Rick nog uitkomen op 3 onderdelen van de toestelfinales, waarbij hij begon op de ringen. Hier moest hij genoegen nemen met een 5e  plaats, daarna kwam voltige, met een lagere score dan zaterdag, sleepte hij een 2e plaats binnen. Net als op het onderdeel brug, waar hij ook een 2e plaats behaalde, een uitstekende prestatie!

Pupil 2e divisie: Dick Bond begon zijn wedstrijd op ringen en daarna sprong. Dit deed hij netjes met prima scores. Op brug viel hij na zijn eerste pak-pak, de tweede lukte wel. Ook aan de rekstok liet Dick een nette oefening zien. Met een hele mooie strakke vloeroefening stond Dick 5 toestellen lang op een 3e plaats. Na een prima voltigeoefening leek een medaille in zicht. Door de extreem lage jurering op voltige ging dat helaas niet door: hij werd 5e. De volgende dag revancheerde hij zich goed: zilver op vloer na een sterke, stabiele oefening en brons  op voltige!

“Ik ga Nederlands kampioen worden” zei Dani Schilder vóór de wedstrijd, dus de lat lag hoog. Als hij zou doen wat hij kan, zeker mogelijk maar tijdens de halve finales was er wel wat misgegaan. Hij begon sterk op ringen: de hoogste score van allemaal! Sprong, brug en rek gingen top dus Dani stond bovenaan met een flinke voorsprong op de nummer 2. Na vloer moest voltige nog. Dit werd ondanks de keurige oefening nog heel spannend omdat er heel laag werd gejureerd. Dani’s voorsprong bleek ruimschoots voldoende voor de 1e plaats en dus kwam zijn droom uit! Op zondag mocht Dani nog de toestelfinales doen op vloer, voltige en ringen. Daar mocht hij nog een zilveren medaille voor voltige mee naar huis nemen!

Pupil 1e divisie: Cas Klein en Kyan Jacobs waren elkaars grootste concurrent. Bij het eerste toestel ringen, turnde Cas de beste oefening van iedereen, en bij Kyan mislukte het handstand heffen. Sprong werd redelijk uitgevoerd door beide mannen. Kyan liet een super mooie brugoefening zien, waardoor hij weer op gelijke hoogte met Cas stond, want Cas scoorde weer net iets lager. Aan rek begon Cas heel goed, maar bij de losom moest Cas helaas het toestel verlaten. Kyan haalde de hoogste score van iedereen, waardoor hij weer een voorsprong op Cas had. Vloer werd door Cas goed uitgevoerd dus hij bleef in de race voor goud. Kyan maakte teveel kleine foutjes, waardoor hij zijn voorsprong niet kon vergroten. Uiteindelijk moest het beslist worden op voltige. Cas turnde een zeer goede oefening waardoor het voor Kyan heel moeilijk werd om nog te winnen. Ondanks dat Kyan een nette oefening turnde, kwam hij 0.25 te kort. Cas werd dus verdiend 1e en Kyan 2e. Op zondag mocht Cas 5 toestelfinales turnen, alleen sprong niet. Hij deed dit heel goed en behaalde op elk toestel de bronzen medaille! Op rek verdiende hij eigenlijk zilver, maar de jury had een fout gemaakt. Kyan mocht op alle toestellen turnen en hij haalde goud op brug en rek! Vloer was een stuk beter dan zaterdag waardoor hij 2e werd. En ook aan ringen behaalde hij een zilveren medaille.

Jeugd en Junioren 1e divisie: Bij de 1e divisie junioren hadden zich maar liefst 4 van de 12 turners van St. Mauritus zich weten te plaatsen voor de meerkampfinale. Stefan Rein, Mikel Zwarthoed, Dorin Radulescu en Bram van Zelst hadden kans op een podiumplaats wanneer zij een goede wedstrijd zouden turnen. Aan het 1e onderdeel, brug, lieten alle heren een mooie oefening zien. Bram was tijdens zijn oefening niet te betrappen op een foutje en behaalde direct de hoogste score van de dag! Dit was ook zo tijdens het onderdeel rek. De scores van alle heren van St. Mauritius lagen zeer dicht bij elkaar en het kon nog alle kanten op. Op het onderdeel vloer behaalde de junioren zelfs bijna allemaal een 12 wat op dit niveau zeer hoog is. Op het volgende onderdeel voltige turnde Stefan net als tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd een magyar op dit onderdeel, maar dit keer viel hij niet en behaalde zo een zeer hoge score. Alleen zijn teamgenoot Bram wist zijn score nog te overtreffen en liep zo nog verder uit. Tijdens de laatste 2 toestellen ringen en sprong werden door deze heren ook geen fouten gemaakt en kon terug gekeken worden op een uitstekende wedstrijd. Bram van Zelst behaalde een gouden medaille voor St. Mauritius en bleef de nummer 2 slechts 0.05 voor. Mikel, Dorin en Stefan eindigden op plaatsen 5, 6 en 7 op slechts 1 punt van het podium.

In dezelfde wedstrijd kwamen Yoran Rein en Lode Philippi in actie in de categorie Jeugd 1e divisie. Ook zij begonnen aan brug. Beide heren waren wat zenuwachtig en turnden zo niet geheel optimaal. Tijdens het onderdeel rek was dit ook nog te zien. Lode moest tijdens zijn dubbelsalto afsprong twee grote stappen geven om een val te voorkomen. Op het onderdeel vloer leken de zenuwen bij Yoran onder controle. Hij behaalde een zeer mooie score. Op voltige ging het echter volledig mis voor hem. Met een stop en 2 keer een val viel Yoran met 3 punten aftrek terug in het klassement. Ook Lode viel van voltige en wist dat het moeilijk zou worden om nog een medaille te halen. Beide heren lieten nog wel een mooie oefeningen zien aan ringen en sprong maar kwamen niet verder dan een 5e plek (Lode) en 11e plek (Yoran).

Voor zondag hadden deze jongens zich weten te plaatsen voor 15 toestelfinales. Bram kwam uit op alle onderdelen behalve vloer. Hij behaalde 2x zilver (voltige en ringen) en 1 maal brons (brug). Mikel werd Nederlands kampioen op voltige. Helaas behaalde Stefan Rein (4e op vloer) en Dorin Radulescu (4e op sprong) geen medaille. Dorin was extra teleurgesteld omdat hij 2 punten penalty kreeg omdat hij 2 sprongen uit dezelfde categorie liet zien, wat volgens het algemeen regelement niet is toegestaan. Zijn sprongen werden met de hoogste scores beoordeeld, maar door zijn penalty belandde hij buiten het podium. Lode kwam op zondag in actie op de onderdelen: voltige, ringen, sprong en brug. Op de eerste 3 onderdelen wist hij de 2e score neer te zetten en zo zilver te behalen en op het laatste onderdeel behaalde hij brons. Yoran die in actie kwam op vloer en voltige liet zeer nette oefeningen zien maar miste net het podium op 0.05 en 0.15 punt. Toch mag hij tevreden zijn op zijn behaalde 4e plaatsen. Uiteindelijk kan worden teruggekeken op een zeer mooi weekend met mooie resultaten.

Wij willen de trainers en begeleiders bedanken voor hun inzet tijdens het afgelopen seizoen. Ook bedanken wij onze sponsoren KIVO Plastic Verpakkingen en Café de Dijk.

Sponsors

QR donatie