NK 2009 Heren

Jan Mooijer Nederlands kampioen Meerkamp NK heren

Acht titels voor Mauritius-jongens bij NK Turnen NK heren

De jongens van Mauritius hebben het afgelopen weekeinde uitstekend gepresteerd bij de finales van het Nederlands Kampioenschap turnen in Zwijndrecht. Van de acht Mauritius-turners die zaterdag meededen aan de meerkampfinale is er een Nederlands kampioen geworden, een haalde een zilveren medaille en eentje een bronzen plak.

Bij de toestelfinales zondag haalden de jongens van Mauritius samen nog eens zeven gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles.

In de categorie Pupil 6 Talenten kon niemand tippen aan Jan Mooijer. De Volendammer won met een totaalscore van 107,00 punten overtuigend de Nederlandse titel. Zijn voorsprong op de concurrentie was bijna tweeënhalf punt. Jan was de sterkste op vloer en voltige en werd tweede op ringen, brug en rek.

In de categorie Instap 8 Talenten kwam Mauritius uit met vijf turners. Thom Roeg turnde een uitstekende wedstrijd waarin hij lang uitzicht had op goud. Maar uiteindelijk werd hij met 111,40 en een achterstand van 0,4 punt tweede. Thom was op brug en rek de beste, werd op ringen tweede en op voltige gedeeld derde. Vooral zijn 19,35 op brug maakte indruk.

Clubgenoot Julian Mühren behaalde op brug met 19,30 een al even imposante score, goed voor een tweede plek. Samen met zijn tweede plek op rek, een derde plaats op ringen en een gedeelde derde plaats op vloer, legde hij daarmee de basis voor zijn bronzen medaille met een puntentotaal van 110,30.

Eerstejaars

Mitch Boom, eerstejaars in deze categorie deed het prima met een vijfde plek in het eindklassement. Zoals altijd turnde Mitch een heel constante wedstrijd. Zijn beste resultaten waren een tweede plaats op voltige met 18,65 punten, een gedeelde vierde plek op vloer en een vijfde plek op brug.

Mitch eindigde als hoogste van de eerstejaars turners in deze categorie.

De beide andere eerstejaars turners van Mauritius in de categorie Instap 8 Talenten Eli Klement en Jan de Boer kwamen ook verdienstelijk voor de dag.

Eli begon heel sterk aan de wedstrijd en stond na drie onderdelen zelfs tweede in het tussenklassement, maar een fout op brug deed hem duikelen in het klassement. Uiteindelijk eindigde hij als tiende met 105,95 punten. Zijn beste prestaties waren een gedeelde derde plaats op voltige met 18,60 punten en een zevende plek op vloer.

Jan de Boer turnde zich naar een twaalfde plek in het eindklassement met een puntentotaal van 101,55. Jan verloor op het toestel vloer door enkele fouten het zicht op een betere klassering. Zijn beste prestaties waren een zesde plaats op voltige met 18,20 punten en een zevende plek op brug.

In de categorie Benjamin 10 Talenten kwam voor Mauritius alleen Stijn Buys uit. Hij presteerde uitstekend en sloot zijn wedstrijd af met een achtste plaats met een prachtige score van 108,00 punten. Stijns beste resultaten waren twee zevende plekken op brug en rek en een achtste plaats op voltige.

Jay Kost kwam zaterdagavond in het strijdperk in de categorie Junior1 6. Hij turnde zich naar een zevende plaats in de eindrangschikking met een totaalscore van 66,85 punten. Jays beste toestellen waren vloer en ringen. Op beide werd hij gedeeld tweede. Ook zijn vierde plaats op rek mocht er zijn

Toestelfinales

Bij de toestelfinales zondag presteerden de Mauritius-turners nog beter dan bij de meerkampfinale. Jan Mooijer bewees dat hij de dag tevoren terecht Nederlands kampioen meerkamp was geworden. In de categorie Pupil 6 Talenten pakte hij op voltige, ringen, brug en rek nog vier Nederlandse titels. Op vloer voegde hij daar ook nog een zilveren plak aan toe.

Thom Roeg wilde niet achterblijven bij zijn clubgenoot. Hij deed in de categorie Instap 8 Talenten aan zes toestelfinales mee. Thom pakte de Nederlandse titel op brug en voltige, haalde een zilveren medaille op ringen en een bronzen op vloer.

Julian Mühren deed het al even goed. In vier van de vijf finales waarin hij in actie kwam pakte hij een medaille. Julian werd met een prachtige oefening Nederlands kampioen op rek. Op sprong pakte hij een zilveren medaille en op ringen en brug haalde hij bronzen medailles.

Mitch Boom had zich gekwalificeerd voor alle zes toestelfinales. Op sprong behaalde hij een mooie bronzen medaille, op de andere toestellen werd hij steeds vijfde.

Eli Klement had zich voor één toestelfinale geplaatst. Hij kwam zondag alleen in actie op voltige. Eli greep die ene medaillekans met beide handen aan. Achter clubgenoot Thom Roeg legde hij beslag op de tweede plaats.

Jay Kost kwam zondag in actie in vier toestelfinales  in de categorie Junior1 6. Jay miste nipt een medaille op vloer, hij werd vierde. Op sprong eindigde hij op een vijfde plek.

NK heren 4

Succesvol

Voor de jongens van Mauritius is het een zeer succesvol seizoen geweest. Eind 2008 pakten twee jongensteams in verschillende categorieën de Nederlandse titel voor clubteams. Dit finale weekeinde kwamen daar een meerkamptitel en zeven toesteltitels bij, naast twee handen vol andere medailles. De jongens van de trainers Ruud Jacobs, Crelis Tuijp, Jaap Zwarthoed en Ben Zwarthoed hebben er een jaar lang keihard voor getraind. Voorafgaand aan het finaleweekeinde zaten de jongens een week in trainingskamp in Beekbergen. Te zien aan de medailleoogst van dit weekeinde heeft dat zijn nut weer bewezen.

John Buijs

Zaterdag 20 juni en zondag 21 juni werd het Nederlands Kampioenschap heren turnen gehouden in sportpaleis Ahoy.
Namens St. Mauritius deed John Buijs aan de NK mee als jongste deelnemer in de categorie jeugd.
John werd uiteindelijke 12e in de meerkamp en wist bij de toestelfinales een 4e plek te behalen op het onderdeel voltige.