46 Finale plaatsen heren turnen 2013

46 finaleplaatsen na wisselvallige wedstrijd Mauritius-turners

Twaalf turners van het Turnteam Veerman Advocaten St Mauritius Volendam hebben zich dit weekeinde in Vught geplaatst voor de meerkampfinale van het Nederlands Kampioenschap Turnen. Die vindt voor de jongens die uitkomen in de Eredivisie en de Talentendivisie plaats op 15 en 16 juni in Sportpaleis Ahoy in Rotterdam. De andere jongens turnen hun finale op 1 en 2 juni in Almere. Behalve voor de meerkampfinale kwalificeerden de meeste turners zich ook voor één of meer toestelfinales

fotos 12 mei 2013

 

Puur afgaand op het aantal finaleplaatsen, lijkt er alle reden voor tevredenheid. Maar trainers Ruud Jacobs, Ben Zwarthoed, Jaap Zwarthoed, Willem van Wijngaarden en Martin Kroon waren toch niet alleen maar tevreden over wat hun pupillen zaterdag en zondag in de Martinihal in Vught lieten zien. De jongens maakten bijna allemaal ongewoon veel fouten en lieten daardoor veel punten liggen. En dat kostte plaatsen in de toestelfinales die hun eigenlijk niet hadden moeten ontgaan. 

Zaterdagmiddag

Zaterdag kwalificeerde Mitch Boom zich als vierde voor de meerkampfinale in de categorie Jeugd 6 1e Divisie. Na vier toestellen stond hij nog bovenaan, maar een val op voltige wierp hem terug in het klassement. Mitch, die eindelijk weer eens blessurevrij was, plaatste zich voor de toestelfinales sprong, rek en ook nog net voor voltige. Jay Kost en Martin Kroon turnen in de categorie Senior 4 2e Divisie. Jay, die opvalt door kracht en netheid, ging ook als vierde naar de meerkampfinale. Ook hij stond lange tijd eerste, maar zijn matige afsprong bij ringen kostte hem punten. Hij plaatste zich voor de toestelfinales vloer, sprong en brug. Martin Kroon turnde maar vier toestellen, omdat hij onvoldoende had kunnen trainen. Daardoor liep hij de meerkampfinale mis. Maar op vloer was hij de beste en kwalificeerde hij zich dus voor de toestelfinale.  

Jongere jeugd

Zondagochtend gaf Yoran Rein zijn visitekaartje af. Hij verbeterde zich ten opzichte van de vorige wedstrijd met maar liefst acht punten en ging als vierde door naar de meerkampfinale in de categorie Talentendivisie Benjamin 10. Die kent geen toestelfinales. Broer Stefan Rein kon natuurlijk niet achterblijven: hij plaatste zich in de categorie Instap 9 1e Divisie als negende voor de meerkampfinale en was de sterkste op rek en brug. Ook is hij geplaatst voor de toestelfinales op brug, rek en sprong.In de categorie Instap 8 talentendivisie ging Evrim Ksikas als derde door naar de meerkampfinale. Evrim turnde een prima wedstrijd. Als enige turner van Mauritius slaagde hij erin om zich voor alle zes toestelfinales (vloer, voltige, brug, rek, ringen en sprong) te plaatsen. Roy Loch deed nauwelijks voor hem onder. Door een val op vloer moest hij Evrim voor laten gaan en mistte hij de toestelfinale vloer. Maar Roy kwalificeerde zich als vierde voor de meerkampfinale en mag in de toestelfinales voltige, brug, rek, ringen en sprong aan de start komen.

In de categorie Pupil 7 1e Divisie plaatste Stijn Buijs zich als tweede voor de meerkampfinale. Hij turnde een uitstekende wedstrijd. Een val op vloer kostte hem niet alleen een finaleplaats op dit onderdeel, maar ook de winst in de halve finale. Stijn haalde de toestelfinales brug, rek, voltige, sprong en ringen. Stef Smits begon met achterstand aan de wedstrijd. Hij had al enkele weken lost van een gekneusde teen. Ondanks die zichtbare pijnlijke blessure kwalificeerde hij zich als tiende voor de meerkampfinale en pakte ook nog een plek in de toestelfinale voltige.

Pupil 6

In de categorie Pupil 6 Talentendivisie ging Jaro van Wijngaarden als tweede door naar de meerkampfinale. Jaro plaatste zich voor de toestelfinales op vloer, voltige, ringen, sprong en rek. De finale op brug mistte hij door een dubbele val. Jelle Massee plaatste zich als vierde voor de meerkampfinale. Op zijn favoriete toestellen rek en vloer mistte Jelle tegen de verwachtingen door een val en door een mislukt onderdeel de toestelfinales. Hij plaatste zich wel voor de finales brug en sprong.  Pelle Klement kwalificeerde zich als vijfde voor de meerkampfinale. Op zijn favoriete toestel vloer scoorde hij onder zijn kunnen en miste de toestelfinale. Maar op brug en ringen was hij de sterkste en ook op voltige plaatste hij zich voor de toestelfinale. Niels Schilder maakte het deze keer wel erg spannend. Na een wedstrijd waarin het niet helemaal van een leien dakje ging, kwalificeerde hij zich uiteindelijk als veertiende en laatste voor de meerkampfinale.

In de middag turnden Thom Roeg en Boyd Bindels een kwartfinalewedstrijd in de categorie Jeugd 2 Eredivisie. Thom eindigde als derde, hoewel hij door een blessure flink aangepaste oefeningen moest turnen waardoor hij minder punten kon scoren. Boyd Bindels had het zilver binnen handbereik, maar liet door een grote fout op ringen veel punten liggen. Hij werd zevende.

JSC Sport is sponsor van de wedstrijdselectie van St Mauritius Volendam

Veerman Advocaten is sponsor van het Turnteam Veerman Advocaten St Mauritius

Kwalificaties toestelfinales onder voorbehoud

Sponsors

QR donatie