NK finale heren turnen Ahoy 15-16-juni 2013

Vijf Nederlandse titels voor topturners Mauritius

De negen turners van het Team Veerman Advocaten St Mauritius die in de Eredivisie en Talentendivisie uitkomen hebben samen  vijf Nederlandse titels veroverd. Verder namen ze zeven zilveren en negen bronzen medailles mee naar huis. Thom Roeg werd zaterdag in het Sportpaleis Ahoy in Rotterdam Nederlands Kampioen Jeugd 2 Eredivisie in de meerkamp. Medailles in de meerkamp waren er ook voor Jaro van Wijngaarden die het zilver omgehangen kreeg in de categorie Pupil 6 Talentendivisie. Jelle Massee veroverde in die categorie het brons. Hetzelfde deed Evrim Ksikas in de categorie Instap 8 Talentendivisie.

Mogen turnen op de NK Finale in het Sportpaleis Ahoy was voor alle Mauritius-turners al een hoogtepunt. In vijf hallen tegelijk vonden de finales plaats van alle disciplines die de turnsport kent: turnen dames en heren, acrobatische gymnastiek, ritmische gymnastiek, trampolinespringen, groepsspringen, röhnradturnen en jazzdans. Zaterdagochtend kwamen Thom Roeg en Boyd Bindels als eerste in actie in de categorie Jeugd 2 Eredivisie.

Voor Thom verliep de wedstrijd heel goed.
Hij turnde zelf een solide wedstrijd met tweede plekken op voltige en ringen,
vijfde plaatsen op vloer en sprong, een zesde plek op brug en een achtste op rek. Samen leverde dat hem 71,05 punten op en de Nederlandse titel.

Boyd Bindels turnde een minder goede oefening op voltige. Zijn achtste plek op dat toestel zette hem op achterstand.  Een tweede plaats op vloer, een vierde op sprong, een vijfde op rek, een zesde op ringen en achtste plekken op voltige en brug leverden hem 67,75 punten op en dat was goed voor de vijfde plaats in het eindklassement.

Zondagmiddag turnden Thom en Boyd tegelijk met turnicoon Epke Zonderland hun toestelfinales.

Thom kwam in alle toestelfinales uit, behalve die op rek. Thom slaagde er helaas niet in zijn Nederlandse meerkamptitel nog meer glans te geven door medailles te winnen
in de toestelfinales.
Hij turnde op verschillende toestellen moeilijkere oefeningen dan zijn concurrenten,
maar liep daarbij ook tegen hogere aftrek aan.

Boyd Bindels deed uitstekende zaken. Hij kwam uit in vier toestelfinales:
vloer, ringen, sprong en rek. Op sprong pakte hij het zilver
en op het onderdeel vloer werd Boyd gekroond tot kampioen van Nederland.

Instap 8

De overige zeven turners van Mauritius die dit weekeinde hun finale turnden hadden zaterdagmiddag hun meerkamp. Yoran Rein eindigde bij de Benjamins 10 Talentendivisie als tiende van Nederland. Hij bereikte een totaalscore van 100,15 punten dankzij een zevende plek op rek, een achtste op voltige, een tiende op vloer, elfde plekken op ringen en sprong en een twaalfde op brug. De Benjamins hebben nog geen toestelfinales.

In de categorie Instap 8 Talentendivisie streden Evrim Ksikas en Roy Loch net als in alle andere wedstrijden dit seizoen om de bronzen medaille. Na vijf toestellen stonden de jongens precies gelijk. Evrim werd uiteindelijk derde met 111,95 punten. Evrim was de beste op ringen en werd tweede op rek en brug. Op vloer eindigde hij als vijfde en op voltige en sprong als zesde.

Roy deed nauwelijks onder voor Evrim. Hij verzamelde 111.45 punten dankzij derde plaatsen op sprong, brug en rek, vierde plekken op voltige en ringen en een achtste plaats op vloer. En daarmee belandde hij helaas net naast het podium. Tijdens de toestelfinales zondag maakte Roy dat meer dan goed.  Hij nam deel aan alle toestelfinales behalve vloer. Aan het hoge rek pakte Roy brons, op ringen kreeg hij het zilver omgehangen en op brug werd hij gekroond tot kampioen van Nederland. Ook Evrim deed goede zaken. Hij had zich weten te kwalificeren voor alle toestelfinales en voegde aan zijn bronzen medaille in de meerkamp nog drie medailles toe: brons op brug en ringen en zilver op rek.

Pupil 6

In de categorie Pupil 6 Talentendivisie streden vier turners van het
Turnteam Veerman Advocaten Mauritius om de hoogste eer in de meerkamp. Jaro van Wijngaarden deed het van deze vier het beste. Een eerste plek op rek, tweede plaatsen op vloer, ringen en sprong, een derde op brug en een vierde op voltige leverden hem 104,35 punten op. Daarmee veroverde hij de zilveren medaille.

Jelle Massee turnde zich naar een totaalscore van 102,80 punten. Zijn tweede plek op voltige, vierde op sprong, vijfde plaatsen op vloer en ringen en achtste plekken op brug en rek waren samen genoeg voor de bronzen medaille.
Die kwam nog even op de tocht te staan doordat Jelle zich licht blesseerde bij brug,
maar uiteindelijk hinderde dat hem niet.

Pelle Klement turnde in totaal 97,45 punten bij elkaar. Hij eindigde op brug als tweede,
werd vijfde op voltige en rek, zesde op ringen, zevende op vloer en elfde op sprong.
Met die prestaties legde hij uiteindelijk beslag op de zesde plaats in het eindklassement van het NK.

Niels Schilder, de vierde turner van Mauritius in deze categorie,
werd op de toestellen vloer, voltige en sprong telkens achtste.
Op rek legde hij beslag op de negende plek en op ringen
en brug finishte hij als twaalfde.
In het algemeen klassement van deze NK Finale eindigde Niels als tiende.

In de toestelfinales zondag ging Jaro van Wijngaarden op medaillejacht.
Hij kwam op alle toestellen uit behalve brug. En Jaro deed dat uitstekend.
Hij pakte de Nederlandse titels op vloer en op het koningsnummer rek.
Op sprong voegde hij daar een zilveren medaille aan toe en op brug en ringen nog twee bronzen medailles.

Jelle Massee had zich weten te plaatsen voor de toestelfinales sprong en brug.
Op beide toestellen moest hij twee concurrenten voor laten gaan,
maar pakte hij wel de bronzen plak,
dezelfde kleur die hij aan het slot van de meerkamp omgehangen had gekregen.

Pelle Klement mocht aan drie toestelfinales meedoen.
Op voltige viel hij met een vierde plaats nog net buiten de prijzen,
maar dat zette hij recht op brug en ringen.
Op beide onderdelen legde hij beslag op de tweede plaats
en kreeg dus het zilver omgehangen.

Niels Schilder ten slotte kwam als eerste reserve bij  voltige in de toestelfinale toch in actie. Hij turnde een strakke oefening tot hij aan de Russenwende toe was: net als alle turners in deze toestelfinale viel hij daarbij van het paard. Niels eindigde op dit onderdeel als vijfde van Nederland.

Nieuwe turnhal

De trainers Ruud Jacobs, Martin Kroon, Anja Leeflang, Crelis Tuijp, Willem van Wijngaarden, Ben Zwarthoed en Jaap Zwarthoed keken ook op dit tweede finaleweekeinde met een tevreden gevoel terug.