NK heren verplichte oefenstof 2010

finale heren 2010 2_608x600In de volgepakte Angelslo-sporthal in Emmen pakten de jongens van Mauritius afgelopen weekeinde twee Nederlandse titels op de meerkamp. Niels Schilder werd Nederlands kampioen in de categorie Benjamins 10 Talentendivisie. Mike Langeslag pakte de titel in de categorie Junior II 4 1e Divisie. Verder pakten de twaalf deelnemende Mauritius-turners dertien titels in toestelfinales en nog eens 25 zilveren en bronzen medailles bij de meerkamp en toestelfinales. Een prachtige oogst na een seizoen hard en intensief trainen.

In de eerste wedstrijd van de zaterdag kwam Stijn Buys in actie in de categorie  Instap 9 1e Divisie. Toen de jongens aan het laatste toestel toe waren, was het verschil tussen de nummer twee en de nummer zeven 0,2 punt. Jammer genoeg kon Stijn die kans niet grijpen. Zijn vloeroefening leverde hem onvoldoende punten en hij eindigde uiteindelijk als achtste met 107,25 punten. Zijn beste prestatie leverde hij met een vierde plek op voltige (18,65). Op brug (18,30) werd hij vijfde, op rek (18,05) en ringen (16,60) zesde, op vloer (17,25) achtste en sprong (18,40) elfde.

In de tweede wedstrijd van de dag traden maar liefst acht turners van Mauritius in het strijdperk. Vier in de jongste categorie, de Benjamins 10 Talentendivisie. Het hele seizoen waren de jongens van Mauritius de concurrentie de baas. In de beide voorwedstrijden en de halve finale stonden telkens drie jongens van Mauritius op het podium. En alle drie de keren werd de wedstrijd op het laatste toestel pas beslist en waren de onderlinge verschillen heel klein. Zo ging het ook nu weer. Op het laatste toestel rekstok veranderde de top van het  klassement volledig. De nummers een, twee en drie in het tussenklassement wisselden toen nog onderling van plaats.

finale heren 2010 4Niels Schilder werd Nederlands kampioen met 113,80 punten. Niels was de sterkste op voltige (19,45), werd tweede op rek (19,40), derde op vloer (18,80), vierde op ringen (19,20) en vijfde op brug (18,70) en sprong (18,25). Het was de eerste keer dat Niels dit seizoen eerste werd, maar dat deed hij dan wel meteen in de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

Jelle Massee begon de wedstrijd voor zijn doen niet goed. Op vloer (17,90) kwam hij niet verder dan de achtste plaats en op voltige (18,75) werd hij negende. Maar daarna begon hij aan een fenomenale inhaalrace. Op ringen (19,50) en rek (19,50) was hij de beste en op sprong (19,40) en brug (19,40) leverde hij de tweede prestatie. Dat leverde hem uiteindelijk de zilveren medaille op met 113,45 punten.

Pelle Klement had zich als eerste geplaatst voor de finale en begon ook als eerste in het tussenklassement aan het laatste toestel rek. Maar zijn voorsprong van 0,25 punt op Niels en 0,7 op Jelle was deze keer niet genoeg. Hij sloot af met een totaal van 113,25 punten en werd daarmee derde. Pelle's beste resultaat was een tweede plek op ringen (19,40), op vloer (18,80), voltige (19,15) en brug (19,35) werd hij derde, op rek (18,60) zesde en op sprong (17,95) zevende.

Na drie vierde plekken in de voorgaande wedstrijden eindigde Daniël Kwakman nu als zesde met een mooie score van 110,80 punten. Zijn beste resultaten waren vijfde plaatsen op de toestellen vloer (18,75), ringen (18,90) en rek (18,65). Op brug (18,20) werd Daniël zesde en op voltige (18,75) en sprong (17,55) eindigde hij als tiende.

Instap 8

In de categorie Instap 8 Talentendivisie kwamen voor Mauritius Mitch Boom en Eli Klement in actie. En dat deden ze heel goed. Mitch turnde 112,15 punten bij elkaar en pakte overtuigend de zilveren medaille. Eli kwam met 110,80 punten net een tiende punt tekort voor brons, maar eindigde toch knap als vierde van Nederland in deze categorie.

De beste prestatie van Mitch was een eerste plaats op voltige (18,85). Op ringen (19,45), sprong (18,60) en rek (18,65) werd hij tweede. Op vloer (18,15) en brug (18,45) eindigde Mitch als vijfde. Samen leverden die resultaten hem de tweede plaats op in het eindklassement.

Net als in de halve finale greep Eli Klement met zijn vierde plaats net naast het podium in de meerkampfinale. Maar hij kon toch terugzien op een uitstekende wedstrijd. Op ringen (19,70) was hij de beste. Op rek (18,60) zette hij de derde prestatie neer. Op vloer (18,25) en voltige (18,25) werd Eli vierde, op brug (18,10) zevende en op sprong (17,90) achtste.
finale heren 2010_800x533

Pupil

In de categorieën Pupil 6 Talentendivisie en Pupil 7 1e Divisie gingen voor Mauritius respectievelijk Thom Roeg en Julian Mühren aan de bak. Beide jongens zijn eerstejaars in hun categorie en presteerden uitstekend. Thom Roeg pakte met 104,20 punten een bronzen medaille. Thom was de sterkste op brug (18,25). Op rek (18,25) werd hij tweede, op vloer (17,00) en ringen (17,60) eindigde hij als vierde, op voltige (17,15) als vijfde en op sprong (15,95) tenslotte als negende. Vooral dankzij zijn brugoefening stelde Thom het brons veilig.

Julian Mühren legde de basis voor zijn fraaie zilveren medaille op zijn favoriete toestellen brug (19,00) en rek (19,55). Op beide werd hij afgetekend eerste en daarmee maakte hij een aantal voor zijn doen tegenvallende prestaties meer dan goed. Op sprong (17,85) bijvoorbeeld eindigde hij als erkende specialist maar als negende. Op vloer (14,55) werd Julian tiende. Op voltige (15,75) ging het met een vierde plaats veel beter, net als op ringen (18,40) waar hij vijfde werd. Julians totaalscore was 105,10 punten.

Jeugd en Junior II 4 1e Divisie

finale heren 2010 3In de categorie Jeugd 6 turnde eerstejaars Jan Mooyer zich in stijl naar een prachtige tweede plek met een puntentotaal van 71,40. Op brug (12,45) legde hij daarvoor de basis met een ijzersterke oefening die een gedeelde eerste plek opleverde. Op sprong (12,80) werd Jan tweede, op voltige (11,50) derde, op vloer (12,50) vierde, op ringen (11,45) vijfde en op rek (10,70) negende. Samen was dat goed voor zilver.

In de categorie Junior II 4 1e Divisie greep Mike Langeslag namens Mauritius de macht. Mike pakte eerste plekken op sprong (14,35) en brug (12,60). Op voltige (11,65), ringen (12,70) en rek (11,05) werd hij telkens tweede en op vloer (12,50) derde. Goed voor een totaalscore van 74,85 punten die met een voorsprong van meer dan drie punten op nummer twee de Nederlandse titel opleverde.

Mike's trainingsmaatje Jay Kost presteerde ook uitstekend. Op rek (11,15) was Jay de beste. Op vloer (12,70) eindigde hij als tweede, op voltige (11,40) en ringen (11,30) werd Jay vierde en op sprong (13,35) en brug (11,40) vijfde. Met een totaalscore van 71,30 punten legde Jay beslag op de derde plaats in het eindklassement.

En zo sloot de Mauritius-afvaardiging de meerkampfinales van het Nederlands kampioenschap Turnen 2010 af met twee Nederlandse titels, vier tweede plaatsen en drie derde plaatsen. Mauritius had in zeven categorieën deelnemers.

Toestelfinales

Zondag, op de tweede dag van de finale van het NK, vonden de toestelfinales plaats. De Benjamins Talentendivisie turnen nog geen toestelfinales, daarom kwam Mauritius zondag met acht turners aan de start in zes verschillende categorieën. En dat leverde dertien Nederlandse titels, twaalf zilveren medailles en negen bronzen plakken op.

In de categorie Instap 8 Talentendivisie had Mitch Boom op alle zes toestellen de finale gehaald. Op rek (18,85) werd Mitch afgetekend Nederlands kampioen. Op vloer (18,40), voltige (18,05) en sprong (18,70) behaalde hij een zilveren medaille en op brug (18,35) kwam daar ook nog een bronzen medaille bij.

Eli Klement had zich gekwalificeerd voor vier toestelfinales. Op die vier onderdelen scoorde Eli optimaal. Op vloer (18,45) en brug (18,50) werd Eli kampioen van Nederland. Op ringen (18,90) voegde hij daar nog een zilveren medaille aan toe.

Stijn Buys mocht in de categorie Instap 9 1e Divisie aan twee toestelfinales meedoen. Op zijn favoriete onderdeel voltige (18,25) haalde Stijn een prachtige zilveren medaille.

In de ochtend kwamen ook Thom Roeg en Julian Mühren in actie respectievelijk in de categorieën Pupil 6 Talentendivisie en Pupil 7 1e Divisie.

Thom werd op de toestellen brug (17,95), ringen (16,95) en voltige (17,55) tweede. Naast die drie zilveren medailles haalde hij ook nog brons op vloer (17,60).

Julian Mühren pakte zelfs drie keer goud. Hij werd Nederlands kampioen op rek (19,60), brug (17,70) en voltige (16,50). Op ringen (17,05) pakte hij een zilveren medaille en op sprong (19,35) ook nog een bronzen medaille.

Middagwedstrijd

'S middags turnden Jan Mooyer  in de categorie Jeugd 6 1e Divisie en Mike Langeslag en Jay Kost in de categorie Junior II 4 1e Divisie hun toestelfinales.

Jan werd Nederlands kampioen op vloer (12,40). Op brug (12,60) haalde hij een zilveren medaille en op sprong (12,15) en ringen (11,70) een bronzen medaille.

Mike Langeslag overtrof zichzelf. Na zijn titel in de meerkampfinale, haalde hij in vijf van de zes toestelfinales een gouden medaille. Op voltige (12,20), ringen (12,65), brug (12,85), rek (12,15) en sprong (14,05) werd Mike Nederlands kampioen.

Jay Kost tenslotte vlamde ook. Hij werd Nederlands kampioen op het onderdeel vloer (12,85), pakte zilveren medailles op rek (11,75) en brug (12,15) en nog een bronzen medaille op voltige (10,90).