Clubkampioenschappen 2012

Het gaat goed met turnvereniging St Mauritius. Zaterdag vonden de jaarlijkse clubkampioenschappen plaats. Door de dag heen vertoonden meer dan honderd turners en turnsters hun kunsten. De vereniging loopt over van het talent. Dat is er zelfs zoveel dat Mauritius uit zijn jasje dreigt te barsten. Thuisbasis de Gymstuif  biedt eigenlijk onvoldoende ruimte om al dat talent goed en op een veilige manier tot zijn recht te laten komen.

Van ’s morgens vroeg tot het einde van de dag was de Gymstuif zaterdag tot de nok gevuld met turners, turnsters en publiek. Die konden genieten van spannende wedstrijden en vaak mooi geturnde elementen. Het jeugdbestuur van Mauritius had de wedstrijd voortreffelijk georganiseerd. In strak tempo kwamen de verschillende leeftijdscategorieën  en niveaus voor jongens en meisjes aan de beurt. Bij alle wedstrijden waren er veel toeschouwers. Camera’s klikten onophoudelijk en er werd ook heel wat gefilmd. Er was dan ook heel wat te zien.

Bijvoorbeeld hoe Sofie de Boer in haar allereerste wedsstrijd ooit clubkampioen werd. Terwijl Sofie daar zaterdagochtend druk mee bezig was, gebeurde er in de zaal nog veel meer. Tegelijk met de evenwichtskunst op de balk, zie je staaltjes acrobatiek aan de brug met ongelijke leggers waarvan je het publiek hoort zeggen “kunnen die meiden dat nu al?” Op vloer laten de turnsters sierlijke en gracieuze oefeningen zien. Sommige maken al heel ingewikkelde sprongen. Andere zijn nog iets minder in hun ontwikkeling, maar allemaal tonen ze veel inzet en trainen ze hard om zich te verbeteren. Behalve de al genoemde Sofie waren er in de ochtend bij de dames nog een aantal turnsters die zich voor een jaar in hun categorie clubkampioen mogen noemen. Dat zijn Liza van der Werf, Marenne Meulemans, Ilona Bond, Ilona Zwarthoed, Josephine Pauws en Chantal van Delft.

In de middagpauze werd de traditionele jaarlijkse foto van de wedstrijdselectie van Mauritius gemaakt. Die steeds maar uitdijende selectie wordt gesponsord door Veerman Advocaten, JSC Sports en Succes Schoonmaakbedrijf. De omvang van de selectie zorgt ervoor dat het maken van de foto heel wat voeten in de aarde heeft. Het is een passen en meten voordat alle turners en turnsters en alle trainers zo neergezet zijn, dat ze ook allemaal te zien zijn. Toen de klus geklaard was kwamen de herenturners in actie in acht verschillende categorieën.

Andermaal veel spektakel in de zaal begeleid door de vaardige  spreekstalmeester Jaap Zwarthoed. Terwijl hij aandacht vraagt voor een tsukahara van een van de jongens die op sprong bezig is, vertoont een van de andere turners net zijn kunsten in de ringen. En zo is het steeds: je weet eigenlijk niet waar je kijken moet. De prachtige rekstokoefening van Julian Mühren of de gelijktijdig plaatsvindende brugoefening van Evrim Ksikas. Ook bij de jongens kwamen er na vaak spannende strijd acht clubkampioenen tevoorschijn: Thom Roeg, Jaro van Wijngaarden, Roy Loch, Olaf Atteveld, Jim de Boer, Joey Snijder, Joey Loch en Eli Klement. Eli was in 2010 gestopt met turnen, maar heeft dit seizoen de draad weer opgepakt.

Na de heren was het weer de beurt aan de dames. Nog eens vijf groepen van de damesselectie bonden de strijd met elkaar aan om vast te stellen wie zich een jaar clubkampioen mogen noemen. Weer was er veel te zien voor de toeschouwers. Mooie, strak geturnde oefeningen van ervaren wedstrijdturners en aandoenlijke eerste, vaak beloftevolle pogingen van de allerjongste meisjes. Uiteindelijk gingen de clubtitels naar Verena Sens, Megan Jacobs, Inge Hansen, Linde Snoek en Rianne Zwarthoed. Linde en Rianne turnden hun eerste wedstrijd ooit.

Toen alle clubkampioenen bekend waren was het tijd voor de traditionele broodmaaltijd gevolgd door het al even traditionele cadeautjesspel. De vereniging bloeit, de belangstelling voor het turnen is groot. Zo groot dat het steeds moeilijker wordt om alle turnsters en turners in de Gymstuif een plek te geven. Voor meer foto's kunt u in de loop van de week terecht op de website www.mauritiusvolendam.nl

 

Sponsors

QR donatie