Heren 1/8 finale Tilburg 2013

Tilburg - Het gaat goed met de turnsport. Zaterdag en zondag traden zo’n duizend jongens aan om het seizoen af te trappen in de Sporthal T-Kwadraat in Tilburg. Is er sprake van een Epke-effect? Feit is dat er zondag  in de jongste categorie van de Benjamins meer dan honderd jongens aan de start verschenen. Mauritius was  dit weekend met maar liefst eenentwintig turners vertegenwoordigd. En dan ontbraken er ook nog eens drie door ziekte.

De oefenstof is voor dit nieuwe seizoen flink aangepast door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. In een poging met meer turners aansluiting te vinden bij de internationale top zijn de eisen flink aangescherpt. Dat was nog wel te merken in deze eerste wedstrijd. De jongens moesten veel nieuwe elementen voor het eerst in een wedstrijd turnen en dat ging nog niet altijd even goed. Daardoor waren de prestaties soms wat wisselend.

In de vroege zaterdagochtend beten drie Mauritianen het spits af. Dorin Radulescu en Frenk Guijt kwamen in actie in de categorie Instap 10 2e Divisie. Mikel Zwarthoed deed mee in de categorie Instap 9 1e Divisie. Stefan Rein moest door ziekte afzeggen. Dorin Radulescu turnde een prima wedstrijd die hij afsloot met 101,40 punten, goed voor een vierde plaats. Zijn beste prestaties leverde hij met een tweede plaats op voltige, een vierde op vloer en een vijfde op rek. Met 98,65 punten werd Frenck Guijt netjes zevende. Hij zette zijn beste resultaten neer op rek. Op dat toestel werd  hij derde en op vloer eindigde hij als vijfde. Mikel Zwarthoed eindigde in zijn wedstrijd in de middenmoot. Hij turnde 93,60 punten bij elkaar, goed voor de veertiende plaats. Zijn beste toestel was ringen waarop hij achtste werd.

In de categorie Pupil 7 1e Divisie had Mauritius twee troeven. Stijn Buijs deed het uitstekend. Hij verzamelde 104,50 punten en werd daarmee tweede. Op vloer, voltige en brug was Stijn de beste van het veld. Op ringen en sprong werd hij derde, maar op rek en ook ringen liet hij  net teveel punten liggen om aanspraak te kunnen maken op de winst in de wedstrijd. Stef Smits turnde een uitstekende wedstrijd, maar zag maar één van zijn twee sprongen meegeteld worden. Dat nadeel kon hij op de andere toestellen niet goed maken. Zijn beste prestaties waren een derde plek bij voltige en een vierde op brug. Met een totaal van 87,85 punten werd Stef zevende.

In de derde wedstrijd van de dag kwamen weer vier Mauritius-turners in actie. Iets oudere jongens die keuzestof moeten turnen en hun eigen oefening samenstellen. De jongere jongens moeten een verplichte oefening turnen. Sverre van Wijngaarden turnde zich in de categorie Jeugd 8 3e Divisie naar een zesde plaats met 62,55 punten. Op ringen haalde hij een uistekende tweede plaats en op sprong en brug werd hij vierde.  In de categorie Jeugd 6 1e Divisie turnde Mitch Boom een halve wedstrijd. Door een blessure kon hij een aantal toestellen niet doen. Dat verhinderde niet dat hij op voltige met afstand de beste was. Op sprong werd hij vierde. Die resultaten geven vertrouwen voor als Mitch weer fit is.

In de categorie pupil 7  2e Divisie turnde Julian Mühren een wisselvallige wedstrijd. Op rek was hij de beste van het hele veld en op vloer werd hij zevende, maar op voltige en vooral ringen eindigde hij in de achterhoede. Met 57,00 punten eindigde Julian als zesentwintigste. Eli Klement die in deze wedstrijd zijn rentree zou maken nadat hij in 2010 gestopt was met turnen, moest zich met griep afmelden.

In de categorie Junior 1-6 2e Divisie kwam voor Mauritius John Buijs aan de start. Het was voor John de eerste wedstrijd na ruim twee jaar blessureleed. Met 65,00 punten werd hij veertiende, een keurige middenmoter. Op rek was John de beste van het hele veld en op brug werd hij zevende.

In de avondwedstrijd kwamen namens Mauritius nog twee grote mannen aan de start: Jay Kost in de categorie senior 4 2e Divisie en Olaf van Atteveld in de categorie Junior I-7 3e Divisie. Martin Kroon moest zich afmelden. Jay en Olaf hadden pech. Het programma was over de hele dag zo veel uitgelopen dat de wedstrijdleiding besloot om de vierde wedstrijd van de zaterdag halverwege stil te leggen. In het verleden was in een vergelijkbaar geval het laatste uur van zo’n uitgelopen wedstrijd ontaard in een blessurefestival. Dat risico wilde de KNGU nu niet nemen.
Zondag kwamen nog tien turners van Mauritius in actie.

In de categorie van de Benjamins 10 Talentendivisie kwamen vier Volendammers in actie. Joey Loch deed het van die vier het beste. Hij verzamelde 90,40 punten en werd daarmee zevende, net voor clubgenoot Yoran Rein die met 89,40 punten achtste werd. Joey scoorde het best op brug en rek. Op beide toestellen werd hij vierde. Yorans beste resultaten waren een vierde plaats op voltige en een vijfde op ringen. Rik de Boer werd met  76,85 punten achtentwintigste en Sven van Vlaanderen werd dertigste met 76,60 punten. Rik sterkste toestellen waren sprong waarop hij elfde werd en voltige waar hij als achttiende eindigde. Sven beste prestaties waren een eenentwintigste plaats op sprong en een drieëntwintigste op ringen.

In de categorie Instap 8 Talentendivisie turnde Roy Loch zich naar een keurige derde plaats met een totaal van 108,30 punten. Op ringen werd hij tweede en op vloer, voltige, brug en rek derde. Evrim Ksikas verzamelde 99,65 punten en dat leverde hem de vijfde plaats op in het eindklassement. Op ringen klasseerde hij zich als vierde en op zowel brug als rek eindigde Evrim als vijfde.

 

 

 

De enige wedstrijd die dit weekend door een turner van Mauritius werd gewonnen was die in de categorie Pupil 6 Talentendivisie. Jaro van Wijngaarden was met afstand de beste van het veld van zeventien turners. Hij toonde zich de sterkste op vloer, voltige en sprong. Jaro eindigde als tweede op rek en als derde op ringen en behaalde op brug de achtste plek. Samen leverde het hem een totaal op van 100,05 punten en daaraan kon niemand tippen. Jelle Massee werd 90,90 punten vierde. Hij was de sterkste op rek, werd vierde op sprong en eindigde zowel op brug als op vloer als vijfde. Pelle Klement legde met 89,65 punten beslag op de vijfde plek in het eindklassement. Pelle was de sterkste op het onderdeel ringen en werd tweede op vloer. Niels Schilder tenslotte eindigde met 86,95 punten op de achtste plaats. Niels beste prestaties waren een vierde plek op rek, een zesde op sprong en een zevende op voltige.

Trainers Ben Zwarthoed, Crelis Tuijp, Martin Kroon, Willem van Wijngaarden, Jaap Zwarthoed, Anja Leeflang en  Ruud Jacobs waren tevreden over de prestaties van hun pupillen. Ben Zwarthoed: “Als je ziet wat de jongens op de eerste wedstrijd waar ze de nieuwe oefenstof hebben geturnd, al hebben laten zien dan kan ik alleen maar tevreden zijn. Nu gaan we de oefeningen perfectioneren en erin slijten.”

Sponsors

QR donatie