Heren halve finale Twello 2015

Turn thriller in Twello

Twaalf turners van St. Mauritius Volendam waren afgereisd naar Twello voor hun halve finale.
De inzet was het behalen van de meerkamp finale en plaatsing voor de afzonderlijke toestelfinales.
De beste 12 turners per categorie plaatsen zich voor de meerkampfinale.
Voor de toestelfinale was een plek bij de beste 6 noodzakelijk.

Instap 9 1e divisie
In de ochtendwedstrijd beten Yoran Rein , Lode Philippi en Leon Atherton namens St. Mauritius, in categorie instap 9 (1e divisie), het spits af. Op het onderdeel ringen turnden zij alle drie een strakke oefening en behaalde Lode met een vaste landing zelfs een halve bonus punt. Daarna volgde het onderdeel sprong, waarbij Yoran door onder andere een mooie halve schroef maar liefst 19,10 scoorde. Lode moest het met wat kleine correcties bij de landing met 17,70 doen en Leon behaalde slechts 17,40 door een landing op zijn billen. Op de brug scoorde Yoran helaas maar 15,80 punten omdat hij bij de kiep door zijn armen zakte. Lode (18,25) en Leon (18,35) turnden hier goede oefeningen met weinig fouten. Yoran herstelde zich op het onderdeel rek en scoorde daar 17,70. Zowel Lode (17,00) als Leon (16,85) kwamen na een mooie rekoefening bij de landing niet goed waardoor zij achterover vielen en lager scoorden. Op het onderdeel vloer turnde Yoran een constante oefening en werd beloont met een 16,85. Lode turnde een mooie oefening maar kreeg uiteindelijk 16,30 punten doordat hij tijdens zijn laatste acrobatische serie door zijn armen zakte. Leon blinkt al het hele seizoen uit op de vloer en zo ook dit keer, wat werd beloont met een zeer verdiende score van 17,90. Met nog een onderdeel te gaan hadden de drie turners van de instap 9 categorie zich reeds in de top 10 weten te turnen. Op dit laatste onderdeel, voltige, gingen zij niet de fout in en lieten alle drie een solide oefening zien. Yoran behaalde 17.00 punten, Leon scoorde een 17,25 en Lode zelfs 17,90 punten. Dat deze drie turners zeer aan elkaar gewaagd zijn bleek vandaag eens te meer. Met een 6e plaats voor Leon, een 7e plaats voor Lode en een 8e plaats voor Yoran plaatsten zij zich allemaal voor de meerkamp. Individueel wisten de jongens zich ook nog te plaatsen voor de volgende toestelfinales: Yoran - Rek, Ringen en Sprong; Leon - Vloer en Voltige; Lode – Voltige.

Benjamin 10 Ere divisie
Tevens in de ochtend turnden in de categorie Benjamin 10 Cas Klein, Tjeerd Mantel en Kyan Jacobs als eerste op het toestel ringen. Tjeerd trad als eerste aan en liet een mooie oefening zien, wat hem 15,20 punten opleverde. Kyan was in aanloop naar deze halve finale nog zeer ziek geweest, maar turnde een zeer strakke oefening net als Cas. Kyan scoorde een 18,30 en Cas 18,10 punten. Bij sprong turnde Tjeerd de 2 sprongen goed maar niet heel netjes uit, waardoor hij 17,30 scoorde. Kyan liet een mooie streksalto zien maar verknalde letterlijk zijn 2e sprong, waardoor zijn score bleek steken op 16,80. Cas kreeg turnde twee strakke sprongen en kreeg hiervoor een 18,50. Op brug revancheerde Kyan zich uitstekend en scoorde met een zeer strakke oefening een hoge 19,05. Ook Cas liet zijn kunnen op dit onderdeel zien en behaalde een verdienstelijke score van 19,00 punten. Tjeerd kon zich helaas niet optrekken tot het niveau van zijn mede ploeggenoten en behaalde 13,65 punten. Kyan liet ook bij rek zien waarom hij thuis hoort in de finale van de Benjamins. Met hoge rekzwaaien behaalde hij 17,60 punten. Cas turnde hier ook goed, maar had moeite met zijn landing wat voor hem een score van 16,30 opleverde. Tjeerd turnde foutloos op dit onderdeel, maar zijn zwaaien blijven in hoogte achter. Met een score van 15,60 verloor hij aansluiting met de kop van het deelnemersveld. Met een goede basisoefening op vloer was een score van 16,10 acceptabel voor Kyan. Cas kon wel plus elementen turnen en scoorde hierdoor dan ook op de vloer een 17,45. Tjeerd turnde een zeer nette vloeroefening, liet een paar mooie spagaten zien en scoorde 13,90. Hoewel het voor Tjeerd te laat was om een plaats bij de meerkampfinale te bemachtigen, turnde hij een keurige voltige oefening, goed voor 14,80 punten. Cas (15,05) en Kyan (16,10) behaalden ook op dit laatste toestel prima scores. Kyan behaalde en Cas een 5e plaats in het eindklassement en daarmee een finale plaats in Ahoy Rotterdam.

Pupil 7
In de middagwedstrijd was het de beurt aan Stefan Rein, Evrim Ksikas en Mikel Zwarthoed in de categorie Pupil 7. Voor enkele van deze jongens zou het een spannende middag gaan worden, omdat zij zich in de vorige wedstrijden niet bij de beste 12 wisten te turnen. Mikel liet zien met sprongen vooruit te zijn gegaan en turnde een zeer solide oefening, goed voor een 16,80. Evrim die op het rek twee keer eerder 1e werd, scoorde wederom hoog (18,25). Stefan, die jarig was, wist dat hij met een eerdere 15e plaats zijn resultaten moest verbeteren. Helaas belandde hij bij de afsprong op zijn rug en leek met een score van 13,90 de finale direct onhaalbaar. Mikel behaalde met een keurige oefening een score van 15,05. Evrim onderscheidde zich ook op dit onderdeel en liet zelfs een acrobatisch sprongserie zien met 3 salto’s voorwaarts. Dit werd beloont met een 17,35. Stefan (15,30) wist zich te herpakken en turnde een nette vloeroefening. Daar waar Evrim normaal zeer constant is bij voltige, ging ook dit keer twee maal de fout in en scoorde met een 13,65 duidelijk onder zijn kunnen. Stefan die alle risico’s nam om hoog te scoren behoorde met 15,75 tot de beste van het deelnemersveld. Mikel deed daar nog een schepje bovenop en scoorde zelfs een 16,45. De ringen werd door de jongens naar verwachting geturnd (Mikel: 14.85, Evrim: 17.40 en Stefan: 15.45). Tijdens de sprongen van de Mikel, Evrim en Stefan stond de Pegasus verkeerd afgesteld, maar desondanks behaalden zij prima scores (Mikel: 17.80, Evrim 18.40 en Stefan 16.70). Mikel scoorde met een prachtige burgoefening een 17.65 wat hem een 7e plaats en finale plaats opleverde. Een 19,20 op burg voor Evrim bleek net te laag voor eremetaal (4e plaats). Tijdens de finale behoort een plaats bij de eerste 3 voor Evrim zeker tot de mogelijkheden. Ook Stefan turnde een zeer strakke brugoefening. Met 17.70 punten wist ook Stefan zich, met een 10e plaats in het eindklassement, bij de beste twaalf te scharen. Individueel wisten deze jongens zich ook nog te plaatsen voor de volgende toestelfinales: Mikel Zwarthoed – Voltige; Evrim Ksikas - Vloer, Ringen, Rek en Brug;
Stefan Rein – Voltige.

Pupil 8
Tegelijkertijd turnden Frenck Guijt en Dorin Radulesco in de categorie Pupil 8 hun halve finale. Dorin turnde als eerste het onderdeel rek en scoorde een 15,05, Frenck scoorde mede door zijn hoge zwaaien aanzienlijk hoger op dit onderdeel (16,80). Op de vloer, lieten de mannen van St. Mauritius keurige oefeningen zien. Dorin scoorde een 15,70 en Frenck een 15,95. Op het onderdeel voltige is Dorin dit jaar sterk gegroeid. Hij turnde een nette oefening met een score van 16,55 als gevolg. Helaas ging het voor Frenck op twee van de vijf voltige onderdelen mis en viel hij. Frenck was duidelijk aangedaan en scoorde slechts 12,50. Om in de race te blijven mochten de jongens geen fouten meer maken. Beiden turnden een strakke oefening op de ringen. Dorin scoorde een 17,90 en Frenck een 17,00. Op het onderdeel sprong was het zaak om aansluiting te zoeken bij de top. Dorin liet 2 geweldige sprongen zien die werden beloond met een 20.10. Ook Frenck liet mooie sprongen zien en ondanks twee kleine pasjes scoorde hij een 18.90. Tijdens het laatste onderdeel moesten nog even alle zeilen bijgezet worden. Dorin maakte geen fouten tijdens zijn brugoefening en met een 16.80 behaalde hij een uitstekende 6e plek een finale plaats. Frenck turnde ook een goede brug oefening en kreeg daarvoor na een correctie 17,40 punten. Met een 11e plaats mag hij ook door naar de finale. Individueel wisten deze jongens zich ook nog te plaatsen voor de volgende toestelfinales:
Dorin Radulesco - Voltige, Ringen en Sprong; Frenck Guijt – Vloer.

Jeugd 7
In de laatste wedstrijd wist ook Stijn Buijs zich, in de categorie Jeugd 7 te plaatsen voor de meerkampfinale met een zeer verdienstelijke 4e plaats. Individueel wisten ook hij zich ook nog te plaatsen voor de volgende toestelfinales: Stijn Buijs - Vloer, Voltige, Ringen en Rek.

De trainers Sebastien Hoek, Martin Kroon, Anja Leeflang, Crelis Tuijp, Willem van Wijngaarden, Jaap Zwarthoed en Ben Zwarthoed kunnen tevreden terugkijken op deze halve finale waarbij 11 van de 12 turners zich hebben geplaatst voor de Nederlands Kampioenschappen.

Met dank aan onze teamsponsers: Smit en Smit Advocaten, Dutch Steigers en wedstrijd selectiesponsor JSC Sport.

Sponsors

QR donatie